Η φιλοσοφία μας

Για μας το εστιατόριο δεν είναι απλά μια επιχείρηση, είναι μια πολυδιάστατη άσκηση που βασίζεται, στον πολιτισμό, στους ανθρώπους, στην παραγωγή κάθε τόπου. Ο πολιτισμός η ιστορία κάθε τόπου έχει άμεση σχέση με την πρωτογενή παραγωγή, τις τοπικές γαστρονομικές συνήθειες, την κουλτούρα της διατροφής.

Σεβόμαστε την παράδοση αλλά πιστεύουμε στην εξέλιξη της παράλληλα με τη ζωή. Γιατί παράδοση δεν είναι να φυλάς τις στάχτες, όπως είπε κάποιος σοφός, αλλά να μεταδίδεις τη φλόγα. Παράδοση είναι το παρόν που κληρονομήσαμε και θα κληροδοτήσουμε εμπλουτισμένο με τις δικές μας εμπειρίες και πρακτικές στους επόμενους.

Με αυτή τη φιλοσοφία αξιοποιούμε όσα μάθαμε, αντλούμε ιδέες και έμπνευση από τις οικογενειακές πρακτικές και προχωράμε στη δημιουργία νέων γαστρονομικών προτάσεων που κοιτάζουν με θάρρος το μέλλον αντιμετωπίζοντας τις διατροφικές απαιτήσεις της εποχής.

Στην δική μας φιλοσοφία δεν υπάρχουν πελάτες αλλά επισκέπτες, που υποδεχόμαστε με εγκαρδιότητα και συναίσθηση ευθύνης. Μοιραζόμαστε μαζί τους στιγμές, συναισθήματα, εμπειρίες. Χτίζουμε σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης που για μας είναι οι ισχυρότερες δικλείδες ασφαλείας της εποχής μας.

Εμείς και οι άλλοι

Η εστίαση είναι ένα πολύπλευρο εγχείρημα που βασίζεται σε συνεργασίες. Έτσι πρωταρχική μας έννοια σε όλα τα επίπεδα είναι οι συνεργάτες μας.

Οι άνθρωποι που δουλεύουμε κάθε μέρα μαζί στην κουζίνα και στη σάλα και που μοιραζόμαστε τις ίδια αρχές, με στόχο πάντα την ποιοτική και διακριτική εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας με ασφάλεια και συνέπεια.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται φυσικά και οι παραγωγοί που μας προμηθεύουν τις πρώτες ύλες για τα μαγειρέματα μας, οι οποίοι προσπαθούμε να είναι από την περιοχή σε μια προσπάθεια στήριξης της τοπικής αγοράς και παραγωγής. Κύριος γνώμονας στις επιλογές μας είναι οι πρακτικές καλλιέργειας, παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους να συνάδουν με τις δικές μας ποιοτικές προδιαγραφές.

Στο οικογενειακό εστιατόριο το κρασί έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο. Παλαιότερα, όταν βρισκόμαστε ακόμα στον αστερισμό του χύμα κρασιού, εμείς οινοποιούσαμε στο χώρο μας με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και σύμβουλο πολύ γνωστό διακεκριμένο οινολόγο. Σήμερα τα εμφιαλωμένα κρασιά, αλλά και τα αποστάγματα και οι μπύρες των άξιων παραγωγών της Εύβοιας, κοσμούν τον κατάλογο μας και θεωρούμε ότι δίνουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην κουζίνα που με περηφάνεια υπογράφουμε.

αλάτι ουζερί χαλκίδα
Σε πρώτο πρόσωπο

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην ακτή του Ευβοϊκού, με το άρωμα της θαλασσινής αλμύρας και τη νοστιμιά των φρέσκων ψαριών που έψηνε η γιαγιά μου στο οικογενειακό εστιατόριο. Έτσι ήταν νομοτελειακό μάλλον να βρεθώ κι εγώ πάνω από τις μαρμίτες αφού αποφοίτησα πρώτα από την Νομική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια από την Σχολή Μαγειρικής Le Monde.

Ίσως αυτό ακούγεται παράξενο σε πολλούς. Για μένα όμως το σημαντικότερο στη ζωή είναι να ακολουθείς το δρόμο που σου δείχνει η καρδιά με τους κανόνες που σου βάζει το μυαλό!

Είναι μεγάλη πρόκληση -και ευθύνη- να αναλάβεις την συνέχιση μιας οικογενειακής επιχείρησης βάζοντας την προσωπική σου σφραγίδα. Από τη στιγμή που το αποφάσισα όμως ο δρόμος ήταν μονόδρομος.

Μαγειρεύω από αγάπη και με αγάπη. Η μαγειρική είναι η δική μου «καλλιτεχνική» ματιά, γιατί κάθε πιάτο που φεύγει από τα χέρια μου θέλω να είναι ένα μικρό έργο τέχνης με γεύση, άρωμα, και πάνω απ’ όλα με τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Μαγειρεύω χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και στην ασφάλεια γιατί το φαγητό πρέπει να είναι αληθινή τροφή, νόστιμη, θρεπτική, υγιεινή.

Μαγειρεύω με ειλικρίνεια και οδηγό την αθωότητα των παιδικών μου χρόνων, που αναζητούσα την νοστιμιά σε μια φρεσκοκομμένη ντομάτα, σε ένα τραγανό γαύρο, στην απόλυτη τηγανητή πατάτα.

Μαγειρεύω με τις γνώσεις και τις τεχνικές του επαγγελματία μάγειρα, με στόχο να συνθέτω και να απλοποιώ συγχρόνως, με όσα καλούδια μου προσφέρει ο τόπος μου.

Μαγειρεύω γιατί η μαγειρική είναι η αιτία μου, είναι η έκφραση μου, είναι το μήνυμα – δώρο για όλους εσάς που με τιμάτε με την παρουσία σας στα τραπέζια μου.

Να είστε καλά

Βαγγέλης Μπιθικούκης

Copyright © 2024 Αλάτι – Ψαροταβέρνα Χαλκίδα